AFSÜ’nün Gazi Mecliste O Gece Konferansında 15 Temmuz Darbe Girişimi Anlatıldı

AFSÜ tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar “Gazi Mecliste O Gece” başlıklı bir konferans verdi. Akrones Hotel’deki etkinliğe Vali Gökmen Çiçek, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Osman Alp, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanı Fatih Serdar Köken, İdare Mahkemesi Başkanı Yasin Ayna, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Yılmaz Kırgel, İl Emniyet Müdürü Ali Temiz ve diğer protokol üyeleri ile AFSÜ akademisyenleri ve idari personeli katıldı.

Konferans öncesi 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Anadolu Ajansı foto muhabirleri tarafından çekilen 64 fotoğrafın yer aldığı serginin gezildiği etkinlikte Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye Geçilmez” temalı videolar izlendi.

Prof. Dr. Okumuş: “Bu darbe girişiminin hedefi, yönetimi ele geçirmek değil, yönetimi ülkemizin düşmanlarına servis etmekti.”

Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş, etkinlikte yaptığı selamlama konuşmasında 15 Temmuz darbe girişiminin dünya tarihindeki diğer darbelere göre farklı özelliklere sahip olduğunu vurguladı ve “Diğer darbelerden farklı olarak bu darbe girişiminde hedef, yönetimi ele geçirmek değil, yönetimi Türkiye Cumhuriyeti’nin düşmanlarına servis etmekti.” dedi.

Prof. Dr. Okumuş şöyle konuştu: “Bu darbe girişiminde asker ve yönetim değil, topyekûn millet hedef alınmıştır. Bu darbe girişiminde dostluk, kardeşlik, dayanışma, kültür, din gibi milletin değerleri hedef alınmıştır. Bu darbe girişiminde ayrımcılık, bozgunculuk ve istikrarsızlık hedeflenmiştir. Bu darbe girişiminde demokrasi, Cumhuriyet, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kurduğu TBMM hedef alınmıştır. Neyse ki milletimiz, üstün feraseti ve vatanseverliği ile bu tür müdahalelere karşı bilinçli olduğunu göstermiştir.”

Vali Çiçek: “15 Temmuz gecesi insanın aklının almayacağı kahramanlıklar yaşandı.”

Konuşmasında 15 Temmuz’un tarihimiz açısından büyük bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Vali Gökmen Çiçek ise “15 Temmuz sadece bizim tarihimiz açısından değil dünya darbeler tarihi açısından da çok önemli bir dönüm noktasıdır.” dedi. Eskiden darbelere dışarıda karar verildiğini, hangi ülkede olursa olsun bu iktidar değişecek şu kişi iktidara gelecek, şu isimler değişecek denildiğini ve uygulandığını ifade eden Vali Çiçek, “15 Temmuz gecesi bu millet büyük bir direnişle bu algıyı yıktı. Dünyadaki diğer milletlere de örnek oldu.” diye konuştu.

Vali Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü: “Zaten bu darbe girişiminden sonra birçok ülkede yapılan darbe girişimine karşı halk bizdekine benzer direniş sergilemeye başladı. Artık dışarıda verilen kararlarla ülkelerde iktidarların değişemeyeceğini tüm dünyaya gösterdi bu millet. 15 Temmuz gecesi insanın aklının almayacağı kahramanlıklar yaşandı. Akrabamız, komşumuz, dostumuz o gece kurşunlara siper oldu, tankın önüne yattı, darbeye direndi. İnsan bir kere ölür diyen kahramanlar ortaya çıktı. Demek ki bu ülkede hâlâ değerlerine sahip çıkan kahramanlar var.”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, sunum eşliğinde gerçekleştirdiği konferansında 15 Temmuz gecesi TBMM’de yaşananları anlattı. Allah’ın 15 Temmuz’da halkın kalbine, bu ülkeyi koruma, kollama ve gerekirse canını feda etme görevi verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Ünüvar, “Halk bu yönde gayret gösterdi. Kader de bu yönde tecelli etti.” dedi. Meclis’te bulunan milletvekillerinin o gün biz buradayız, canımız pahasına buradayız mesajı verdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ünüvar, o gün bütün partilerden vekillerin mecliste bulunmasının, oradaki birliğin ve beraberliğin çok önemli olduğunu kaydetti.

Konferansın ardından İl Müftüsü Sinan Kazancı tarafından şehitlerimiz için dua edilen etkinlik, Vali Çiçek ve Rektörümüz Prof. Dr. Okumuş’un, Prof. Dr. Ünüvar’a hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Eklenme Tarihi: 13 Temmuz 2021