AFSÜ Heyeti Yerli İlaç ve Tıbbi Bitki Üretimi İçin İnceleme Gezisi Düzenledi

Akademisyenlerimizden oluşan bir heyet, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş. (AFSÜ-TTO) öncülüğünde kurulacak “Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi ve Üretim Merkezi” için incelemelerde bulundu. Çorum İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının finansal desteğiyle hayata geçirilen Dodurga Tıbbi Aromatik Bitki Merkezinde, Oğuzlar ve İskilip ilçelerinde yetkililerle bir araya gelen AFSÜ heyeti, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi’ye de nezaket ziyaretinde bulundu.

AFSÜ-TTO iştiraki olan Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sanayi Ticaret A.Ş. (AFLORA) tarafından “Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi ve Üretim Merkezi” adı altında bir tesisin kurulmasına yönelik çalışmalar sürüyor. AFSÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Köroğlu, AFSÜ-TTO Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Mustafa Canbaz, AFSÜ Eczacılık Fakültesi Dekan Yrd. Dr. Öğr. Üyesi Ekrem Murat Gönülalan, AFSÜ-TTO Koordinatör Yardımcısı Öğr. Gör. Emre Semiz ve AKÜ Öğr. Gör. Dr. Amir Soltanbeigi’nin yer aldığı heyet, Çorum’da temaslarda bulundu. Heyete ziyaretlerinde, 25. ve 26. Dönem Çorum Milletvekili Eczacı Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Tarım ve Ormancılık İl Müdürü Orhan Sarı, İl Özel İdare Genel Sekreteri Recep Çıplak ve Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan da eşlik etti.

İnceleme gezisinin, Afyonkarahisar’da yerli ilaç üretimi çalışmalarına alt yapı oluşturmak üzere düzenlendiğini belirten AFSÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Köroğlu, “Çorum‘da örnek bir tesis var. Ülkemizde tıbbi ve aromatik bitkilere yönelik böyle bir altyapı çalışmasının olması gelecekte, ekilen tohumdan tıbbi amaçla ürüne gidecek olan sürecin tamamen kontrol altında yapılması; bunların hepsinin ülkemiz standartlarında üretilmiş olması bizim için gurur kaynağı.” dedi.

Türkiye’ye katma değer sunmak istiyoruz

AFSÜ-TTO Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Mustafa Canbaz ise AFSÜ’nün odak noktasının sağlık olduğuna dikkat çekerek, hedeflerinin yerli sağlık teknolojisi ve ilaç üretimine katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Doç. Dr. Canbaz, Afyonkarahisar’da tıbbi ve aromatik bitkilerin temel alındığı ilaç üretimi yaparak Türkiye’ye katma değer sunmak istediklerinin altını çizdi.

AFSÜ bünyesinde tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirileceği bir sera kurulmasının planlandığını ifade eden Doç. Dr. Canbaz, şöyle konuştu: “Tıbbi ve aromatik bitkilerin temini noktasında Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi ile bir protokol imzaladık. Ülkemizin değişik bölgelerindeki tesisleri de hem uygulanabilirlik ve sürdürülebilirlik bakımından incelemeye hem de ticari organizasyonda işbirliği yapmak bakımından tanımayı arzu ediyoruz.

Tıbbi ve aromatik bitkiler Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de oldukça ilgi gören bir alan ve tamamlayıcı tıp olarak da ifade ediliyor. Bu alanda ülkemiz son derece zengin bir potansiyele sahip. Ancak bunları yeteri kadar ürüne dönüştürerek ekonomiye kazandıramadık. Tabii önemli olan eldeki imkânların, yani bu bitkilerin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülerek pazara sürülmesi ve ekonomiye kazandırılmasıdır. Biz de AFSÜ olarak buna odaklandık.”

Eklenme Tarihi: 20 Haziran 2020