AFSÜ Tıp Fakültesinde 141 Hekimin Mezuniyet Coşkusu Yaşandı
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıp Fakültesi 2018-2019 akademik yılı mezuniyet töreni, Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş’un ve AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın teşrifleriyle düzenlendi. Atatürk Kongre Merkezinde 141 genç hekimin çalışma hayatına uğurlandığı törene Rektör Yardımcımız ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Arslan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ümit Dündar, fakültenin akademik ve idari personeli ile öğrencilerimiz ve aileleri katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törene Halk Oyunları ekibi yöresel oyunlarıyla renk kattı. Öğrencilerimizin fotoğraflarından oluşan slayt gösteriminden sonra fakültenin dönem birincisi Dr. Miray Karamehmetoğlu ve Rektör Yardımcımız ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Arslan birer konuşma yaptı.
Konuşmasında fakültemiz hakkında bilgiler aktaran Prof. Dr. Aslan, halen 1036 tıp, 149 tıpta uzmanlık ve 8 doktora öğrencisi ile eğitim faaliyeti yürüttüklerini söyledi. Kuruluşundan bu yana 967 tıp doktoru ve 375 tıpta uzmanlık öğrencisi mezun eden AFSÜ Tıp Fakültesinin toplam 43 yabancı öğrencisi olduğunu belirten Prof. Dr. Aslan, fakültenin 12. döneminde 141 hekim mezun etmekten mutluluk duyduklarını söyledi.
AFSÜ Tıp Fakültesinde 24 Profesör, 40 Doçent, 56 Doktor Öğretim Üyesi, 14 Öğretim Görevlisi, 156 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 290 akademik personelin görev yaptığına dikkat çeken Prof. Dr. Aslan, “Kurumsal vizyonumuz ulusal ve uluslararası bilimsel düzeyde tanınan, tıp eğitiminde yetkinliği kabul edilen, ülkemiz sağlık politikalarının oluşturulmasında ve geliştirilmesinde söz sahibi, öncü bir Tıp Fakültesi olmaktır.
Ayrıca 3 Profesör, 4 Doçent ve 35 Doktor Öğretim Üyesi olmak üzere toplam 42 öğretim üyesinin atama süreci devam etmektedir. Atama süreci devam eden hocalarımız göreve başladığında toplam öğretim üyesi sayımız 162 olacaktır.
Tıp Eğitimi ve Tıpta Uzmanlık Eğitimi, YÖK’ün kabul ettiği Tıp Fakülteleri için hazırlanmış Ulusal Çekirdek Eğitim Programı’na uygun olarak yürütülmektedir. Tıp Fakültemizde verilen ‘Tıp Eğitimi ve Tıpta Uzmanlık Eğitimi’, 2017 yılında YÖK kalite kurulu tarafından değerlendirilmiş ve 4 yıllığına onaylanmıştır.” dedi.
“AFSÜ’nün ilk Tıp Fakültesi mezunlarını sağlık ordusuna kazandırmanın heyecanını yaşıyoruz.”
Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş ise konuşmasında, “Bugün 12. dönem mezunlarını veren Tıp Fakültemizde bizler de AFSÜ’nün ilk Tıp Fakültesi mezunlarını sağlık ordusuna kazandırmanın heyecanını yaşıyoruz.” dedi. Fakültede 2002’de 39 öğrenci ile başlayan tıp doktorluğu eğitiminin ilk mezunlarını 2008’de verdiğini hatırlatan Prof. Dr. Okumuş, “Tıp Fakültemizin, yıllara dayalı birikimine, sağlık bilimleri alanında tematik bir üniversitenin bünyesinde yer almanın güçlü enerjisini de ekleyerek tazelendiğini bilmenizi isterim.” diye konuştu.
AFSÜ’nün, bölgemiz ve ülke çapında, mezun profilinin niteliği ve bilimsel faaliyetler açısından seçkin ve örnek gösterilen bir yükseköğretim kurumu olma hedefi doğrultusunda, Tıp Fakültesinin bütün mensuplarından beklentilerinin büyük olduğunu ifade eden Prof. Dr. Okumuş, şöyle konuştu: “Çünkü bizler, AFSÜ’de sürdürdüğümüz eğitim, araştırma faaliyetleri ve sağlık hizmetlerini sadece üniversitemizin değil Afyonkarahisar’ın ve hatta ülkemizin de vitrini olarak görüyoruz. Bu yüzden AFSÜ’nün kuruluşundan ve göreve başlamamızdan itibaren her gün, başta Tıp Fakültemiz olmak üzere bütün akademik birimlerimizin ve elbette ki hastanemizin sadece fiziksel altyapı bakımından değil akademik kalite anlamında da gelişmesi için çaba sarf ediyoruz.”
“Önerileriniz ve talepleriz bizlere rehber olacaktır.”
Öğrencilerin sorunlarının farkında olduklarını belirten Prof. Dr. Okumuş, “Doldurduğunuz anketleri ve dile getirdiğiniz sorunları teker teker incelediğimi, öğrencilik ve intörnlük döneminde karşılaştığınız sorunlarınızı ve taleplerinizi okuduğumu ve analiz ettiğimi bilmenizi isterim. Önerileriniz ve talepleriz bizlere rehber olacaktır. Sorunlarınızla ilgili mevcut şartlarda ve imkânlarda yapılabilecek her türlü çözümü sizlere ve sizlerden sonra geleceklere sunacağımızı bilmenizi isterim.” şeklinde konuştu.
Törene katılan annelere ve babalara seslenen Prof. Dr. Okumuş “Hekimlik gibi insanlara şifa dağıtmaya vesile olan kutsal bir mesleği icra edecek olan AFSÜ mezunu hekimlerimizden birinin annesi ya da babası olmaktan duyduğunuz haklı gururu, dilerim ki sadece bugün değil ömür boyu doyasıya yaşarsınız. Evlatlarınızla birlikte, bunun gibi daha nice güzellikler ve mutluluklar yaşamanızı temenni ediyorum.” dedi.
“Bu mesleği icra etmek her yiğidin harcı değildir.”
Prof. Dr. Okumuş sözlerini şöyle sürdürdü: “Değerli genç meslektaşlarım. Özel bir mesleğin mensupları olarak titiz bir şekilde ve alanınızda daima kendinizi geliştirerek görevlerinizin hakkını vereceğinize eminim. Mezuniyetiniz ile birlikte tıp eğitimi merdiveninde bir basamak atlamış oldunuz. Daha yüksek hedeflere yükselmek için geçilmesi gereken pek çok basamağın sizi beklediğini hatırlatmak isterim. Bunun yanında hekimlik mesleğinin en önemli özelliklerinden birinin de her daim güncel bilgilerle donanımlı olmayı gerektirdiğini unutmayınız.
Hekimlik eğitimi, Dünyanın en zorlu eğitimlerinin başında gelir. Bu mesleği icra etmek her yiğidin harcı değildir. Ama sizler bu zorlu eğitimi başarıp, hekimlik mesleğine adım atmış bulunuyorsunuz. Hekimlik mesleği de Dünyanın en ağır ve sorumlulukları en fazla mesleklerinin başında gelir. Giydiğiniz beyaz önlük iyiliğin, fedakârlığın, dürüstlüğün, saflığın ve temizliğin sembolüdür. Ancak unutmayınız ki beyaz aynı zamanda en kolay kirlenen renktir. Meslek ahlakı açısından beyaz önlüğü temiz tutmak çok önemlidir. Bu nedenle giydiğiniz bu önlüğe hayatınız boyunca leke sürmemeye dikkat edeniz. Maddi olarak karşılığını tam olarak alamasanız da manevi karşılıkları çok fazla olan bir mesleğin mensuplarısınız artık. Her hastanızın kendi anneniz, babanız, kardeşiniz veya çocuğunuz olduğunu düşünün.
Mesleğinizle ilgili çok fazla sorun olduğunu, çözüm bekleyen talepleriniz olduğunu biliyorum. Bir dokunsak bin ah işiteceğimizi de biliyorum. Ancak özlük hakları, mali haklar, sosyal haklar gibi sorunların mesleğinizi en doğru şekilde icra etmenize engel olmasına asla izin vermeyin. Eğer böyle yaparsanız sevgi, saygı ve mesleki başarı zaten her zaman sizinle olacaktır.
“Size saldıranlar bilmezler ki yüreğiniz ne kadar büyüktür.”
Değerli genç hekimlerimiz ve tüm sağlık çalışanlarımız. Hepimizin canını acıtan bir soruna da özellikle vurgu yapmak istiyorum. Sizler; saatlerdir uykusuz ve nöbette olmasına rağmen hastasının iyiliği için ayakta kalan, yemeğe gidemeyip aç kalmasına rağmen, hastasının tedavisine devam eden, evde çocuğu hasta iken, acile getirilen hasta çocuğun muayenesini ve tetkiklerini yapmaya devam eden, annesinden, kardeşinden, eşinden uzakta olmasına rağmen bağrına taş basıp özlemini içine akıtan, hastası tedaviye yanıt vermediğinde veya kaybedildiğinde diğer hastalarının sağlığını korumak için işine devam eden ancak için için ağlayan sağlık neferlerisiniz.
Tüm bunları bilmeden size saldıranlar bilmezler ki yüreğiniz ne kadar büyüktür. Size vuranlar bilmezler ki kaç hayat kurtardığınızı. Size sövenler bilmezler ki neleri feda ettiğinizi. Tüm bunları bilmeden, bilinçsizce ve cahilce, sizlere uygulanan şiddeti ve saldırıları şiddetle kınıyor, sağlıkta şiddetin bir an önce sona ermesini diliyorum.
“Sizlerle mesleki ve akademik işbirliğini sürdürmeye daima hazır olduğumuzu bilmenizi isterim.”
Altı yıl boyunca AFSÜ’de yetişmenizde emeği geçen fakültemizin saygıdeğer öğretim üyeleri ile çok kıymetli ailelerinizi bir kez daha tebrik ediyorum. Hayatınızın bundan sonraki aşamalarında da sizlerle mesleki ve akademik işbirliğini sürdürmeye daima hazır olduğumuzu bilmenizi isterim. Hepinize hekimlik kariyerinizde başarılar diliyor, gözlerinizden öpüyorum. Biz hakkımızı helal ettik sizler de helal ediniz. Yolunuz ve bahtınız daima açık olsun. Allah’a emanet olun.”
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Dağıstan Tolga Arıöz tarafından yeni mezun hekimlere “Hipokrat Yemini” ettirildi. Mezuniyet kütüğüne ismini çakan dönem birincisi Dr. Miray Karamehmetoğlu, dönem ikincisi Dr. Hilal Zilkar ve dönem üçüncüsü Dr. Zeynep Güngör belgelerini AFSÜ protokolünün elinden aldı. Mezuniyet töreni Acil Tıp Uzmanları Derneği tarafından verilen “Acil Tıp Stajında En Başarılı İntörn Doktor” ödülünün Dr. Ahmet Koçak’a takdim edilmesinin ardından çiçeği burnunda hekimlerin kep atma merasimi ile sona erdi.