AFSÜ’de Koronavirüse Karşı Plazma Yöntemiyle Tedaviye Başlandı
AFSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde koronavirüse (Kovid-19) karşı “immün plazma” yöntemiyle tedaviye başlandı. AFSÜ’de koronavirüs tedavisi gördükten sonra taburcu olan iki hasta tarafından bağışlanan immün plazma hücreleri, diğer hastaların tedavisinde kullanılacak.
AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, üniversitemize bağlı Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde koronavirüse karşı “immün plazma” yöntemiyle tedaviye başlandığını açıkladı. Açıklamanın yapıldığı basın toplantısında AFSÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neşe Demirtürk ve AFSÜ Terapötik Aferez Merkezi sorumlu hekimi Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Eker de hazır bulundu.
İki Gönüllü Plazma Bağışında Bulundu
Koronavirüsle mücadelede Dünya çapında kullanılan bu yöntemin Sağlık Bakanlığınca da onaylandığını belirten Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Kovid-19 sebebiyle tedavi olarak taburcu olan, laboratuvar ve klinik testlerle iyileştiği tespit edilen iki gönüllü erkek hastadan alınan immün plazmaların Afyonkarahisar Devlet Hastanesinde yatan bir hastaya verildiğini söyledi.
İmmün plazma tedavisinde hastalığı atlatmış, tedavisi tamamlanmış bireylerin plazmalarında mikroorganizmanın öldürülmesini sağlayan bağışıklık sistemine ait hücreler bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Okumuş, şöyle konuştu: “Üç aydan uzun bir süredir Dünya ile birlikte ülkemizi de etkileyen bir koronavirüs salgınıyla karşı karşıyayız. Dünya genelinde bugün itibariyle iki milyonun üzerinde vaka ve maalesef 134 bin civarında can kaybı söz konusu.
Bu salgının sebep olduğu hastalığın önlenmesi için çok farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor. Maalesef halen hastalığın tedavisinde kesin olarak sonuç alınan bir yöntem bulunabilmiş değil. Deneme aşamasında olan bazı ilaçlar söz konusu. Bunun yanında yüzyıllardır bilinen bir yöntem olan immün plazma, koronavirüs tedavisinde kullanılmaya başlandı.
Bu yöntem, daha önce hastalığı geçirmiş olan vakaların plazmalarında bulunan antikor dediğimiz bağışıklık sistemine ait maddelerin alınıp henüz hastalığı atlatmamış bireylere verilmesiyle uygulanmaktadır. Dünyada ve ülkemizde son günlerde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ülkemizde bazı merkezlerde uygulanan bu tedavinin sonuçları umut vericidir.
“İnşallah hastalarımıza bir nebze olsun faydamız olur.”
AFSÜ’nün gelişmiş bir Aferez Merkezi olduğundan bu tedaviyi uygulamak istedik. Uygulama, hastalığı geçirmiş kişilerin en az 14 gün karantinada kaldıktan ve en az iki defa hastalık taşımadıklarının kanıtlanmasından sonra gerçekleştirilmektedir. Bu koşulları sağlayan iki eski hastamızı davet ettik. Sağ olsunlar, kabul ettiler. Sağlık Bakanlığının onay vermiş olduğu bu tedavi yöntemiyle ilk kez bugün iki hastamızın plazması alındı. Planlamamız yoğun bakım servisimizde yatan hastalarımıza yöntemi uygulamaktı ama onlarla kan grubu uyuşmadığı için Afyonkarahisar Devlet Hastanesindeki bir hastaya uygulanacak. İnşallah hastalarımıza bir nebze olsun faydamız olur.
Özellikle vurgulamak istediğim husus, hasta Bu hastalığı geçirip iyileşen hastalarımızın diğer hastalara umut olmaları ve belki de hayat kurtarmaları için gönüllü bağışçı olmalarını rica ediyoruz. AFSÜ’nün bütün imkânlarını salgın ile mücadelede kullanıyoruz. Çalışma arkadaşlarımın özverili gayretleriyle ve milletimizin el birliği ile bu salgının üstesinden geleceğimize inanıyoruz.”
“Plazma toplamaya devam edeceğiz.”
AFSÜ Terapötik Aferez Merkezi sorumlu hekimi Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Eker iki haftada bir vericilere plazma işlemi uygulanacağını söyledi. Dr. Eker şu açıklamaları yaptı: “Verici adaylarımızın kanını işleyip topladıktan sonrada plazma kısmını ayırıyoruz ve kalan kısım tekrar vericilerimize iletiliyor. İşlem bu şekilde oluyor. Kovid-19 enfeksiyonu geçirmiş ve iyileşmiş iki tane vericimiz gönüllü oldular, onlara uyguladık. İşlem başarılı geçti, herhangi bir sorun yaşanmadı. Herhangi bir çekinilecek durum da yok. Gönüllülerimiz çok rahat bir şekilde başvurabilirler yakınlarındaki sağlık merkezlerine, bu şekilde verici adayı olabileceklerse eğer. İnşallah iki haftada bir, gelen vericilerimizle plazma toplamaya devam edeceğiz.”
“Etkin bir aşı geliştirebilmek için birçok basamak var.”
AFSÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neşe Demirtürk ise Türkiye’de ciddi anlamda aşı çalışmalarının yürütüldüğünü ve virüsün izole edildiğini kaydetti. Prof. Dr. Demirtürk şöyle konuştu: “Aşı çalışmaları hem ülkemizde hem de Dünyada en hızlı şekilde yürütülüyor. Etkin bir aşı geliştirebilmek için birçok basamak var. Önce laboratuvar aşaması daha sonra hayvan modellerinde çalışma ve daha sonra insanlar üzerinde etkin ve güvenli olduğunun kanıtlanması gerekiyor. Bu da kısa sürede gerçekleştirilebilecek süreç değil.
Laboratuvarda çalışan meslektaşlarımız pandemideki enfeksiyon etkenini en hızlı şekilde çevirmeye çalışıyor. Türkiye’de de bununla ilgili ciddi çalışmalar var, virüs izole edilmiş durumda. Aşının etken maddesi için uğraşılıyor. Fakat bu yakın bir zamanda olabilecek bir şey değil. Bu yüzden öncelikli olarak hastaları yakalayıp tedavi etmemiz ve hastalığın bulaş zincirini kırmamız salgının durdurulmasındaki en önemli noktalardır.”