AFSÜ’de Türkiye’deki Bilimsel Eczacılığın 184. Yıl Dönümü Kutlandı
Üniversitemizde, Türkiye’de akademik eczacılık eğitiminin başladığı 14 Mayıs 1839 tarihinin 184. yıl dönümü dolayısıyla “Eczacılık Günü Kutlama Programı” düzenlendi. AFSÜ Eczacılık Fakültesi tarafından Tıp Fakültesi Mavi Salon’da düzenlenen etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necip Becit ile Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Tolga Ertekin ve Doç. Dr. Çiğdem Özer Gökaslan, Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Nurnehir Baltacı Bozkurt, Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı Ecz. Alper Pehlivanlı, Bursa Ecza Kooperatifi (BEK) Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Gökçen Söker, öğretim üyeleri, Afyonkarahisar Eczacı Odası ve BEK temsilcileri ile öğrencilerimiz katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Eczacılık Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Mehmet Sancak günün anlamına ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Sancak’ın konuşmasının ardından AKÜ Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği Bölümü öğrencileri tarafından bir müzik dinletisi gerçekleştirildi.
Eczacılık Çok Yönlü Bir Disiplindir
Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş, konuşmasında eczacılık mesleğinin önemine ve çök yönlü boyutlarına dikkat çekti. Eczacının adeta bir psikolog, sağlık danışmanı gibi bireylere hizmet verdiğini ve onları yönlendirdiğini, bir kimyager gibi farmasötik biliminin her noktasına hâkim olduğunu, ilaçların yan etkileri ile vücuttaki fizyolojik etkilerini bilmek zorunda olduğunu, bunun yanında mesleğin doğası gereği bir araştırmacı da olduğunu belirten Prof. Dr. Okumuş, eczacılığın bu bakımdan çok yönlü bir disiplin olduğunu ifade etti.
Kurulduğu günden beri Eczacılık Fakültesi için tüm imkânları seferber ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Okumuş, Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin ar-ge’den başlayarak ilaç üretiminin her aşamasına hâkim olmanın yanı sıra bu işin uluslararası ve hukuki boyutlarını da bilmek zorunda olduğunun altını çizdi. Kendi ilaçlarımızı üreterek hammaddede dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Okumuş, mezunlarımız bu alanda ülkemize hizmet etmesi gerektiğini söyleyerek dinleyicilerin Eczacılık Günü’nü kutladı ve konuşmasını sonlandırdı.
Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Nurnehir Baltacı Bozkurt, Eczacılık Fakültesi’ne özel ilgisini esirgemeyen başta Rektörümüz Prof. Dr. Okumuş olmak üzere, Afyonkarahisar Eczacı Odası’na ve Bursa Ecza Kooperatifi’ne teşekkür etti. BEK Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Söker, kooperatif olarak meslek bileşenlerinin düzenlediği faaliyetlere katkı sunmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti. Eczacılığın olduğu her yerde bulunmaya devam edeceklerini söyleyen Söker, BEK’in kapılarının eczacılık öğrencilerine ve mezunlarına da her zaman açık olduğunu dile getirdi.
Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı Pehlivanlı da konuşmasında, Türkiye’nin dört bir yanında özveriyle ve kesintisiz sağlık hizmeti sunan tüm eczacıların meslek gününü kutladı. Eczacının varlığının birinci basamak sağlık hizmetinin verilmesinde en önemli etken olduğunu ifade eden Pehlivanlı, eczacıların pandemi döneminde de ülkemizi yasa boğan son deprem felaketinde de en ön saflarda yer aldıklarını belirtti. Ülkemizin daha güzel bir geleceğe kavuşabilmesi için gerek kamuda gerekse özel sektörde eczacıların daha çok yer alması gerektiğinin altını çizen Pehlivanlı, meslek kuruluşu olarak eczacılık fakültesi mensuplarına ve mezunlarına bu konuda destek olmayı sürdüreceklerini kaydetti..
Konuşmaların ardından katılımcılara Teşekkür Belgeleri verilerek hatıra fotoğrafı çekildi.