HIZLI ERİŞİM

Çocuk Hastaların Kalp Deliği AFSÜ Hastanesinde Ameliyatsız Kapatılıyor


AFSÜ Hastanesinde (Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi) tedavi gören beş çocuk hastamız, kalplerindeki delikler kateter-anjiyo yöntemi ile kapatılarak taburcu edildi. Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Polikliniğinde takip edilen yaşları 5 ile 15 arasında değişen doğuştan kalp hastası beş hastanın kalplerindeki delikler, ameliyata gerek kalmadan, başarılı bir şekilde kapatıldı.

Kateter-Anjiyografi Laboratuvarında gerçekleştirilen işlem hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ayhan Pektaş, atriyal sekundum defekt tipi kalp deliklerinin çocuklarda en sık görülen kalp hastalıklarından biri olduğunu söyledi. Bu deliklerin, ortalama bir saat süren bir işlemle, özel cihazlar kullanılarak başarılı bir şekilde kapatılabildiğini belirten Doç. Dr. Pektaş, ameliyatsız ve kasıktan anjiyo yöntemiyle yapılan bu işlem sonrasında hastaların aynı gün ayağa kalkabildiğini ve birkaç gün sonra da taburcu edildiğini kaydetti.

Bu yöntemin kesi ve dikiş atılmaksızın, ameliyat izi olmadan kısa sürede hastanın iyileşip günlük yaşantısına dönebilmesi sebebiyle tercih edildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Pektaş, yurt dışında ve ülkemizde birçok merkezde uygulanan bu işlemin AFSÜ Hastanesinde de başarılı bir şekilde yapıldığını ve hastalardan hiçbir ücret talep edilmediğini söyledi.

Daha önce bu işlem için büyükşehirlere gitmesi gereken hemşerilerimizin artık AFSÜ Hastanesinde de rutin olarak uygulanan bu yöntemden yararlanmasından büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Doç. Dr. Pektaş, şöyle konuştu: “Kalp deliği olan çocuklar tedavi edilmezlerse kalp büyümesi, ritim bozuklukları, akciğer tansiyonu, gelişme geriliği ve sık enfeksiyon geçirme gibi sıkıntılar yaşar. Bu tür rahatsızlığı bulunan çocuklarda halsizlik, bazen gelişme geriliği ve üfürüm gibi belirtiler de görülebilir. Ailelerin çocuklarında böyle belirtiler gördüklerinde mutlaka bir çocuk kalp hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekir.”

 


Eklenme Tarihi: 08 Ağustos 2019
Skip to content