Diyabet, Hipertansiyon ve Akdeniz Ateşi Hastalıklarına Karşı Uzman Desteği Şart
AFSÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sena Ulu, Afyon Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına konuk olarak diyabet, hipertansiyon ve Akdeniz Ateşi Hastalığı konusunda dinleyenleri bilgilendirdi.
Diyabetin, düzenli takibi yapılmadığında çok tehlikeli hâle gelebilen bir hastalık olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ulu, “Ben hastalarıma diyabeti anlatırken bir canavara benzetiyorum. Düzgün tedavi ile bu hastalığı uykuda tutabilirsiniz. Ama canavarı uyandırırsak riskler başlıyor. Yani diyabetin tedavisi mutlaka yapılmalı. Takibi tam yapılmazsa göz, böbrek, beyin, kalp ve damarlar etkilenir.” şeklinde konuştu.
Diyabetlilerin üç ayda bir mutlaka bir nefroloji uzmanına görünmeleri gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Ulu, “Ben iç hastalıkları ve nefroloji uzmanı olduğum için bu takipleri çok önemsiyorum. Diyabet böbreğe vurduğunda ilk bulguları yakalayamazsak ilerlediğinde böbrek yetmezliği meydana gelebilir.” dedi.
Hipertansiyonun hem tek başına hem de diyabetle birlikte görülebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Ulu sözlerini şöyle sürdürdü: “Hipertansiyon böbrekler, kalp ve damarlar arasındaki dengenin bozulması sonucu ortaya çıkar. Böbrek hastalığı varsa hipertansiyon olma ihtimali de yüksektir.
Hipertansiyona yakalanıldığında böbrekleri etkileyerek böbrek yetmezliğine neden olabilir. Tuz alımına dikkat etmek lazım… Burada kastım sadece yiyeceklere direkt tuz eklememek değil. Ekmek, peynir ve birçok hazır gıdada tuz oranı zaten yüksektir. Hipertansiyon hastaları da 3-6 ayda bir nefroloji uzmanına mutlaka görünmeli. Protein kaçağı açısından nefroloji kontrolü önemlidir.”
Akdeniz Ateşi Hastalığına Dikkat
Programda genetik geçişli böbrek hastalıkları hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Ulu, “Örneğin bizim bölgemizde FMF, Familial Mediterranean Fever; yani Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı sık görülüyor. FMF fark edilmeden böbrek yetmezliği yapan bir hastalıktır.” dedi.
Diyaliz hastalarının birçoğunun sebebinin FMF olduğuna işaret eden Doç. Dr. Ulu, bu hastalıkta çok fazla ataklar hâlinde karın ağrısı görüldüğünü söyledi. Bazı hastalarda nefes alırken batma, eklem ağrıları ya da ciltte kızarıklıklar oluşabildiğini ifade eden Doç. Dr. Ulu, “Ailedeki böbrek yetmezliği öyküsü de bize yol gösterir. Uyanık olmamız lazım. Bunları yaşayan hastalarımız varsa mutlaka bir uzmana başvursunlar.” tavsiyesinde bulundu.