Hastamız Kapalı Şeker Ameliyatı ile Sağlığına Kavuştu
Yaklaşık 15 yıldır şeker hastalığı (Diyabetes Mellitus Tip 2) ile mücadele eden hastamız, AFSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde gerçekleştirilen başarılı bir Laparoskopik (Kapalı) Transit Bipartisyon ameliyatı ile sağlığına kavuştu. Takiplerinde problemi olmayan hastanın ameliyat sonrası üçüncü günde bütün diyabet ve tansiyon ilaçlarını bıraktığını belirten AFSÜ Tıp Fakültesi, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Genel Cerrahi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Murat Çilekar, günümüzde obezite ve Tip 2 diyabette en etkili tedavinin, cerrahi uygulamalar olduğunu söyledi.
Kan şekeri 300-400 mg\dl düzeylerinde olup artık ilaçlarla kontrol altına alınamayacağının anlaşılması üzerine insülin tedavisine başlanan hastanın, insülin kullanmak istemediği için AFSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezine başvurduğunu belirten Dr. Çilekar, yapılan tetkikler neticesinde hastanın, ameliyata uygun olduğuna karar verildiğini söyledi. Dr. Çilekar, “Hastamızı kan şekeri 90-100 mg\dl olacak şekilde taburcu ettik. Afyonkarahisar’da bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğu ile beraber hastamıza bundan sonraki yaşamında sağlıklı ve ilaçsız bir hayat temenni ediyoruz.” diye konuştu.
Obezite ve Tip 2 Diyabet İnsanlığı Tehdit Ediyor
Obezite ve Tip 2 diyabetin günümüzde insanlığı tehdit eden salgın hastalıklar hâline geldiğini dile getiren Dr. Çilekar, diyet girişimlerinin, yaşam tarzı değişikliklerinin, farkındalık etkinliklerinin ve ilaç tedavilerinin hastaların büyük kısmında arzu edilen tedavi hedeflerini yakalamaktan uzak kaldığına dikkat çekti.
Diyabet üzerine saygın araştırmalara yön veren Amerikan Diyabet Derneği ve Amerikan Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Derneğinin 2016 yılında, obezite ve Tip 2 diyabet varlığında metabolik cerrahi mutlaka önerilmelidir, şeklinde karar bildirdiğini hatırlatan Dr. Çilekar, “Tip 2 diyabetin ilk basamak tedavisi kesinlikle ameliyat değildir ama ilerleyen vakalarda ameliyat tercih edilebilir.” diye konuştu.
Brezilyalı Cerrahi Uzmanı Dr. Sergio Santoro tarafından 2006 yılında tıp literatürüne sunulan Transit Bipartisyon Ameliyatının hem Tip 2 diyabet hem de mevcut metabolik hastalıkları ortadan kaldırmada etkili cerrahi tekniklerden biri olduğunu belirten Dr. Çilekar, ameliyata ilişkin şu bilgileri verdi: “Tip 2 diyabette ameliyat kapalı yöntem ile uygulanır. Karın içi karbondioksit gazı ile şişirilir. Diyabet hastalarında mevcut aşırı iştah durumunu kontrol altına alabilmek için öncelikle Tüp Mide ameliyatı uygulanır. Sonrasında, adı ileum olarak geçen ve insülin salgılanmasını sağlayan L hücrelerinin bulunduğu ince bağırsakların son 250 santimlik bölümü ölçülerek, midenin alt ucuna birleştirilir. Ardından bu kısım proksimalide ince bağırsakların son 100 santimine birleştirilir. Sonuç olarak pankreasta insülin salgısı başlayan hastalar, vücutlarındaki insülinin kan şekerlerini kontrol altına almasıyla kullandıkları haplardan ve insülin iğnelerinden tamamen kurtulabilir.”