Kadın Hastalıkları Uzmanımız Hocalar Kadın Kültür Evinde Eğitim Verdi
AFSÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Özlem Kayacık Günday, “Kadın Hastalıkları Kanserleri” konulu bir eğitim verdi. Hocalar Kadın Kültür Evi tarafından, Hocalar Halk Eğitimi Merkezi konferans salonunda düzenlenen etkinliğe ilçe merkezi ve köylerden çok sayıda dinleyici katıldı.
Etkinlikte, kanserin tanımı, kadınların genital anatomisi, kadın kanserlerinin tarihçesi, kanser yapıcılar, en sık görülen kadın kanseri türleri, kanserin belirtileri, rahim ağzı, rahim, over ve meme kanserleri için risk faktörleri, kanserden korunma, kanserin erken teşhisi, rahim ağzı kanseri için Pap Smear ve HPV testleri ve aşıları hakkında bilgi paylaşıldı.
Kanserin anormal hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve yayılması sonucu meydana gelen bir hastalık olup kadınlarda genellikle 40 yaş üstünde ortaya çıktığını belirten Dr. Günday, düzenli jinekolojik muayene ve tarama testlerini yaptıran kadınlarda, erken teşhisin tedaviyi kolaylaştırarak doku ve organ kaybını önlediğini söyledi.
Erken teşhisin sakatlıkları önleyerek tedavi giderlerini de azalttığını ve kadınlarda en sık görülen kanser türlerinin; meme, rahim, yumurtalık, mide- barsak ve akciğer kanserleri olduğunu ifade eden Dr. Günday, ülkemizde kanser tarama testlerinin Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde, Aile Sağlığı Merkezlerinde, Toplum Sağlığı Merkezlerinde, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde ücretsiz yapıldığını hatırlattı.
Meme kanserinin erken tanısında, kadınların kendilerini her ay kontrol etmelerinin ve 40 yaş üstü iki yılda bir mamografi ile düzenli taramalarını yaptırmalarının önemli olduğuna işaret eden Dr. Günday, rahim ağzı kanseri için ise 30 yaş üstü kadınlara 5 yılda bir Pap Smear testi ve HPV taraması ile erken tanı ve tedavinin mümkün olduğunu dile getirdi. 40 yaş üstü kadınlarda anormal vajinal kanama, menopoz sonrası kanama durumlarında mutlaka jinekoloğa başvurulması gerektiğini söyleyen Dr. Günday, bu durumlarda da endometriyal biyopsi yapılarak rahim kanserinin erken tanısının mümkün olduğunu kaydetti.
Dr. Günday şöyle konuştu: “Over kanseri, kadın genital kanserleri içinde erken teşhis imkânı en az olan ve sessiz ilerleyen bir kanser türüdür. Teşhisi için, aile öyküsü olanlarda mutlaka düzenli muayene ve her kadın için yıllık düzenli jinekolojik muayene önerilir.
Dünya Sağlık Örgütü 9-14 yaşlarındaki kız çocuklara rahim ağzı kanserini önlemek için aşı yapılmasını önermektedir. Diğer tedbirler ise 30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmak, güvenli cinsel ilişki konusunda eğitim, cinsel aktivite sırasında kondom kullanmak, sigara kullanmamak, sebze ve meyveler ile sağlıklı beslenmek olarak sayılabilir.”
Etkinlik, soru cevap bölümünün ardından sona erdi. Hocalar Kadın Kültür Evi koordinatörü Büşra Şahin ve Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ahmet Erkam Işık, verdiği değerli bilgilerden dolayı Dr. Öğretim Üyesi Özlem Kayacık Günday’a teşekkür etti.