HIZLI ERİŞİM

Öğrencilerimiz Serebral Palsili Fizyoterapist Selcen Kankul’u Dinledi


Henüz 6 aylıkken halk arasında beyin felci olarak bilinen serebral palsiye yakalanan ama azmi ve ailesinin desteğiyle hayata tutunarak fizyoterapist olma hayalini gerçekleştiren Selcen Kankul, tecrübelerini AFSÜ’lü öğrencilerle paylaştı.

AFSÜ Genç Kızılay Topluluğu tarafından düzenlenen çevrim içi etkinliğin konuğu olan Kankul, hayatı boyunca karşılaştığı kişisel ve çevresel sorunları, bu sorunlarla nasıl başa çıktığını, aynı zamanda hayatın karşısına çıkardığı güzel fırsatları anlattı. Hiçbir şeyin imkânsız olmadığını, isteyince her şeyin çok güzel olabileceğini vurgulayan Kankul, “Hayatta her şey bizim elimizdedir. Görünüşümüz, konuşmamız ve hareketlerimiz asla kişiliğimizi etkilemez. Başarı çok yakınımızda…” dedi.

Büyüyünce ne olacaksın diye sorduklarında fizyoterapist yanıtını verdiğini belirten Kankul, ailesinin kendisine daima destek olduğunu söyledi. Kankul şöyle konuştu: “Şu an hafif konuşma bozukluğum dışında hiçbir şeyim yok. Yapamazsın, hastalarla iletişim kuramazsın diyenlere rağmen okudum, hayalimi gerçekleştirdim ve çocuk fizyoterapisti oldum.”

Serebral palsi (SP), beynin bir grup nörolojik bozukluklarını içeren geniş bir terim ve hayat boyu süren bir durum. Beyin ve kaslar arasındaki iletişimi etkileyerek vücudun hareket ve duruşunda kalıcı bir eşgüdüm bozukluğuna yol açan SP, beyinde oksijen açığına yol açan bir olayın sonucu oluşabiliyor. Türkiye’de her yıl 6 binden fazla bebeğe SP teşhisi konuluyor. Çocuklukta en sık rastlanan bu fiziksel engellilik durumunda hasar görmüş beyne erken müdahale ve hayat boyu rehabilitasyon ile olumlu gelişmeler sağlanabiliyor.


Eklenme Tarihi: 04 Ocak 2021
Skip to content