Öğretim Elemanımız ve Öğrencimiz AFSÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünü Anlattı
AFSÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Yunus Emre Kundakçı ve AFSÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Topluluğu Başkanı öğrencimiz Nurullah Ertuğrul, Afyon Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına konuk oldu.
Programda “Fizik tedavi uzmanı kimdir?” sorusuna yanıt veren Öğr. Gör. Yunus Emre Kundakçı, şu açıklamayı yaptı: “Fizyoterapist, yaralanma, hastalık, doğuştan gelen özür, hareket sistemi bozuklukları veya diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarında, kişilerin fonksiyonel limitasyonlarını, ağrıyı, özrü ve yeteneklerini özel ölçme, değerlendirme ve inceleme yöntemleri ile belirleyerek hekimin tanısına göre, fonksiyonun ve fonksiyonel kapasitenin geliştirilmesine yönelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon programını planlayan, uygulayan ve tekrar değerlendirerek rapor eden, sağlıklı kişilerin sağlığını devam ettirmek amacıyla uygun egzersizler, koruyucu programlar planlayan mesleki otonomiye sahip olan sağlık personelidir.”
“Engellilerin yüksek kalitede rehabilitasyon hizmetlerine ulaşması bir insan hakkıdır.”
“Rehabilitasyon, doğuştan ya da sonradan hastalık, kaza ya da yaralanma nedeniyle bir kısım yeteneklerini kaybetmiş bireyi tıbbi, psikolojik, sosyal ve mesleki yönlerden mümkün olan en iyi düzeye ulaştırmaktır.” diyen Öğr. Gör. Kundakçı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2011’de yayımlanan Dünya Engellilik Raporu’nun dördüncü bölümünün rehabilitasyona ayrıldığını kaydetti. Öğr. Gör. Kundakçı, “Raporda engelli bireylerin yüksek kalitede rehabilitasyon hizmetlerine ulaşmasının bir insan hakkı konusu olduğu bildirilmekte ve bu kapsamda toplum temelli rehabilitasyon ile ilgili uygulamalar bulunmaktadır.” diye konuştu.
“2018 Ekim ayından beri faaliyetteyiz”
AFSÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Topluluğu’nun 2018 Ekim ayında kurulduğunu söyleyen Topluluk Başkanı 3. sınıf öğrencimiz Nurullah Ertuğrul, “Topluluk olarak bölüm arkadaşlarımızın kişisel gelişimlerini en üst seviyeye çıkararak AFSÜ’den iyi bir CV ile mezun olmalarına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Arkadaşlarımızın sadece akademik olarak değil, sosyal ve kültürel olarak da gelişimlerini gerçekleştirmeyi istemekteyiz.” diye konuştu.
“İşaret dili videomuz ilgi gördü”
Dünya Engelliler Günü nedeniyle topluluk yönetimi ve bölüm hocaları ile bir işaret dili videosu hazırladıklarını kaydeden Ertuğrul, “Etkinliğimiz ülke çapında bir etkileşime ulaşıp sosyal medya platformlarında beş binin üzerinde izlenmeye ulaştı. Ayrıca Engelliler Günü dolayısıyla üniversitemizde iki farklı engelli parkuru oluşturduk. Gönüllü arkadaşlarımızdan, bu parkurlardan birinde görme engelli, diğerinde yürüme engelli bireyleri anlayabilmek için ilerlemelerini istedik. Bu sayede engellilerimizin sorunlarını en iyi şekilde anlatmaya çalıştık.” dedi.