Ukraynalı Hastamız AFSÜ’de Sağlığa Kavuştu
Daha önce Rusya’da ve çeşitli ülkelerde defalarca burun ameliyatı geçiren fakat şikâyetleri düzelmeyen Aziz Arifdzhanov isimli Ukraynalı hastamız, AFSÜ Tıp Fakültesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları (KBB) Kliniğinde yapılan operasyonla sağlığına kavuştu.
Burun kemiğinde ileri derecede eğrilik ve çökme nedeniyle daha önce beş defa ameliyat geçirmesi sebebiyle burun tamirinde kullanılacak kıkırdak dokusunun çok az kalmasına rağmen Doç. Dr. Orhan Kemal Kahveci ve Dr. Öğretim Üyesi Çağlar Günebakan tarafından yapılan ameliyatla tekrar sağlıklı bir şekilde burnundan soluk almaya başladı.
AFSÜ Tıp Fakültesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Kahveci ve Dr. Günebakan, burun solunumunun düzeltilmesi için gerekli dokuları estetik cerrahi teknikleriyle elde ettiklerini ve önceki cerrahi operasyonlar sebebiyle daha da çökmüş olan burun yapısının bu dokularla tekrar şekillendirildiğini söylediler.
Revizyon Cerrahisi Beceri ve Tecrübe Gerektirir
KBB hekimlerince yapılan ve son derece zor geçen bu tip ameliyatların estetik cerrahi becerisi ve tecrübe gerektirdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kahveci, burun tıkanıklığı dolayısıyla ameliyat geçirmiş hastalar konusunda açıklamalarda bulundu. Burun ameliyatı geçirmiş bir hastanın tekrar ameliyat edilmesine revizyon cerrahisi adı verildiğini belirten Doç. Dr. Kahveci, revizyon cerrahisinin, önceki cerrahi operasyonlara bağlı yapışıklıklar, kıkırdak ve kemik doku kayıpları ve burun içi delinmeler dolayısıyla son derece meşakkatli ameliyatlar olduğuna dikkat çekti.
Doç. Dr. Kahveci, kıkırdakta yaşanan aşırı kayıplar yüzünden burunda çökme olabileceği ve bu çökmenin tekrar düzeltilmesi için çöken bölgeye, başka bölgeden kıkırdak getirilmesi gerektiğini söyledi. Bu kıkırdağın genellikle hastanın kulak veya kaburga kıkırdağından temin edildiğini belirten Doç. Dr. Kahveci, söz konusu işlemlerin iyi miktarda kıkırdak doku sağladığını fakat bu işlemin de hastaya farklı bölgede kesi yapılması ve o bölgede ağrı ve iz oluşması gibi zorluklar taşıdığını kaydetti. Doç. Dr. Kahveci, bu sebeple yaptıkları ameliyatlarda mümkün olduğunca burun içindeki dokuları kullanma yoluna gittiklerini söyledi.